Поздравителен адрес 3-ти март

Уважаеми колеги – членове на АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ Стара Загора,

Отново България празнува своето Освобождение! Отново обръщаме взор към началото на свободния си път! Отново се покланяме пред тези, които дадоха живота си, за да отхвърлим веригите на зависимостите от други народи.

Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето. Ако не си припомняме поуките от миналото, които ни показват силата на единството. Ако не търсим в сърцата си смисъла на наследеното национално самочувствие и непоколебимостта да се воюва за свобода и независимост.

В навечерието на 3 март историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци, да си спомним за мразовитата зима на 1878г. донесла изстраданото Освобождение на България от турско робство. Празнуваме свободата, позволила родината ни да заеме достойно място в семейството на свободните и демократични европейски държави. Свободата, която не ни е подарена, а е извоювана с кръвта на прадедите ни.

И днес зимата е мразовита, и днес има за какво да се борим и към какво да се стремим. И днес сме призвани да се обединим около ценностите, за които са се борили нашите предци – свобода и право на всеки един народ сам да определя своите съдбини.

Днес е време, в което мира и живота са поставени на изпитания. Днес е време, в което всички ние трябва да пазим националния си дух. Днес, повече от всякога, сме длъжни да помним и почитаме героите, дали живота си за свободата ни. Днес, повече от всякога, трябва да сме достойни за техния героизъм. Днес трябва да продължим тяхното дело и да сме отговорни за бъдещето на България. Бъдещето следва да зависи от нас, а не от волята на някой външен господар.

3 март е ключова дата в българската история. Тя поставя началото на Третата българска държава. 144 години от тогава България има с какво да се гордее. Има и към какво да се стреми. Нека не преставаме да вървим напред, но да вървим заедно и с една обща мисъл – най-далеч стига този, който има къде да се върне!
3 март за нас винаги ще бъде ден на признателност. Ден, който ще ни напомня високата цена на нашата свобода. Неговото отбелязване е не просто наш дълг като български граждани, но и начин да запазим националното си наследство и да бъдем отговорни за бъдещето на България. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!

Родолюбието не е отживелица! Нека с мисъл и дело доказваме, че сме достойни за свободна България, която уверено защитава мястото си на световната карта!

Бъдете здрави и се гордейте, че сте БЪЛГАРИ!

АДВОКАТСКИ СЪВЕТ при АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ – СТАРА ЗАГОРА

/ Новини